HTML

Ada Coimbrába ment...

Egy EVS projekt keretében 6 hónapot Portugáliában, Coimbrában töltök. Az itt történő eseményeket osztom meg az itthoni ismerősökkel.

Friss topikok

  • Adacoimbra: Olá Levy! Escreveste muito bem! ;) Obrigada pela as palavras bonitas! :) Beijinho Ada (2010.03.28. 23:55) 2010. március 20.
  • Ana72: Nahát, nem kényezteted az itthoniakat olvashatatlan mennyiségű beszámolóiddal...:-) Pedig biztos v... (2010.02.28. 12:14) 2010. február 21.
  • papi19: szia Ada! igyekeztem folyamatosan nyomon követni az írásaid, de nem mindig sikerült. most viszont... (2010.02.11. 11:36) 2010. február 03.
  • Ana72: Remélem, azért nem vesztél el... régen írtál. :-) (2010.01.31. 20:22) 2010. január 24.
  • kenyu: Szia Ada! El sem tudod képzelni, mennyire irigyellek. Egyszer magáért a tényért, hogy ott vagy, eg... (2010.01.22. 17:47) 2010. január 19.

2010.01.15. 21:47 Adacoimbra

2010. január 15.

 Végre hasznosan telnek a napok! :) Tegnap délelőtt meglátogattuk a Residence Unit-ot, így végre tisztázódott bennem, hogy mi is ez. A fiatalok, akik a farmon vagy a központban dolgoznak/tanulnak, de nem Coimbrában élnek, hét közben itt lakhatnak (mint pl. egy kollégium). Ez egyben átmeneti szállás is azoknak a családoknak, akiknek például több napot Coimbrában kell tölteniük a gyermekük miatt (pl. kivizsgálás). A ház szép, bár kicsit kopár, mert a falak fehérek és üresek, de azt mondták, nem lehet a falra tenni semmit valamilyen törvény miatt. Amúgy minden felszerelés meg van, amire csak a fiataloknak szükségük van, és a szállítás is megoldott. Érdekes volt látni még egy szeletet a központ munkájából. Gyorsan végigjártuk a házat, aztán vártunk. :) Délre visszaértünk a központba, és mivel volt még 2 óránk a délutáni programig, inkább hazajöttünk ebédelni, az a biztos. :) Délután Agnetával az uszodába mehettünk, ahol az egyik iskolás csoportnak tartottak foglalkozást. Minket is teljesen bevontak, az átöltözéstől és zuhanyozástól kezdve, a vízben lévő játékokon át egészen a visszaöltözésig mindenbe. Nagyon élveztem!!! A vízben ránk bíztak egy-egy gyereket, akire mi figyeltünk, segítettünk neki. A foglalkozásnak nem volt igazán kötött kerete, inkább csak arról szólt, hogy a gyerekek a vízben lehessenek, játszhassanak. Aranyosak voltak a segítők, olyan játékot játszottunk, hogy egy labdát dobáltunk, és mindenki úgy dobhatta tovább, ha mondott egy portugál szót, aztán ezeket lefordították nekünk angolra, így mi is tanulhattunk. A gyerekek is tündériek voltak, segítettek nekünk. :) Persze kicsit nehéz is volt, mert sokszor nem értettem mit szeretnének elmagyarázni, és ha nem volt a közelben olyan, aki tudott angolul is, akkor csak kétségbeesetten néztem rájuk, és nem tudtam segíteni. :( De összességében nagyon jó élmény volt! Jól el is fáradtam, így elég „korán” lefeküdtem, ezért írok csak ma.
A mai nap szintén nagyon jó volt! :) Agnetával elkísérhettünk egy felnőtt csoportot egy másik városba (azt hiszem Aveiro), ahol egy iskolában bemutatták, hogyan is játsszák a kerekes székes focit. Hát mondanom sem kell, újabb fantasztikus élménnyel lettem gazdagabb! A kísérők: Luis (foglalkozási terapeuta), José (pszichológus, lovas terapeuta) és Marisa (logopédus) nagyon jó fejek, fantasztikus, ahogy a fogyatékos gyerekeket/fiatalokat/felnőtteket kezelik. Egyfolytában viccelődtek, teljesen természetesen viselkedtek velük. Hihetetlen ez a mentalitás! Végignevettük az oda- és visszafele utat (1-1 óra)! :) A csoport is nagyon jó volt, bár nem igazán tudtunk kommunikálni a mi portugál hiányosságaink miatt, de ha kellett, megértettük egymást. Jó volt, hogy mindenki úgy kezelt minket, mintha tényleg közéjük tartoznánk (a központban dolgoznánk), és feladatokat bíztak ránk. Az iskolában a gyerekek nagyon élvezték a bemutatót, a „meccs” után fociztak a „mieinkkel”. A játék izgalmas volt, érdekes, hogy milyen jól tudnak bánni a labdával (ami a kerekes székre tekintettel nagyobb méretű), és néha ugyanúgy nem kímélik egymást, csattannak a kerekes székek, mutogatnak a bírónak, stb. :) /Készítettem egy rövid videót is, amit felraktam a képekhez, csak sajnos hangot nem tudok felvenni, így csak „némafilm”./ Az ottani iskolában ebédeltünk, és ami nagy meglepetés volt: más volt a leves!!! :D Ez is zöldség leves volt, de jobb volt az íze meg az állaga is. 3 óra körül értünk vissza a központba, aztán Olgával, meg a többi lánnyal elmentünk a bevándorlási hivatalba (vagy valami ilyesmi volt), ahol elintéztük a tartózkodási engedélyt (azt hiszem legalábbis hogy azt :)). Most pedig itthon vagyunk. Dottore Piedad (aki a lakásért meg az ételekért felelős) eljött, hogy főzzön nekünk. Valószínűleg azt hiszi, hogy mi nem tudunk főzni, és nem akarja, hogy éhen haljunk a hétvégén, így rengeteg ételt főz. Nem tudom, hogy fogjuk ezt megenni, főleg, hogy egyelőre nem tudjuk milyen lesz. Az biztos, hogy kétféle csirkés dolgot is főz, meg valami levest (zöldségből :)). Majd meglátjuk!  :)
Holnap estére már meg van a programunk! Agnetával kikérdeztük Luist az úton, hogy hova érdemes menni bulizni, így kaptunk néhány tippet, és azt is meg tudtuk, hogy a bulik hajnal 2-kor kezdődnek! Hát eléggé meglepődtünk, de ezt is ki kell próbálni. :) Szóval holnap nem hiszem, hogy írok, mert délelőtt ki szeretném magam pihenni, hogy éjjel fitt és üde legyek. :) Szép hétvégét!


 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://adacoimbra.blog.hu/api/trackback/id/tr901675672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása